Wat is ERP Software?

BAS Solutions, Erwin van der Ploeg

Delen

In het kort ERP staat voor Enterprise Resource Planning.

Maar wat is ERP Software nu echt?

In het kort ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Dat is wat het betekent, maar zegt nog niet echt wat ERP is. Kort gezegd is ERP Software een geïntegreerde bedrijfssoftware oplossing. Eén software pakket, waarin àlle activiteiten van een bedrijf geregistreerd en beheerd kunnen worden.
 

Maar wat is ERP Software nu echt?

Binnen een organisatie vinden verschillende bedrijfsprocessen plaats. Hierbij kan je denken aan:boekhouding, verkoopbeheer, inkoopbeheer, personeelsbeheer (HRM), relatiebeheer (CRM), voorraadbeheer, kwaliteit, logistiek, marketing, projectmanagement, productie, etc. Bij de uitvoering van deze processen wordt vaak gebruik gemaakt van automatisering. Bij veel organisaties worden hiervoor meerdere softwarepakketten gebruikt. Er zijn vaak meerdere losse systemen in omloop zoals bijvoorbeeld MS office, boekhoudsoftware, relatiebeheersoftware of maatwerksoftware. Gegevens worden daardoor op veel verschillende plaatsen en manieren opgeslagen. Afdelingen hebben vaak eigen werkwijzen met eigen formulieren, lijsten en goedkeuringsprocessen. ERP software is software dat in één keer het volledig bedrijf kan automatiseren en daarmee alle gegevens en alle bedrijfsprocessen in één pakket onderbrengt. Dit kan grote voordelen opleveren in efficiëntie en winstgevendheid.

Efficiëntie en winstgevendheid

De belangrijkste voordelen zijn, dat alle gegevens centraal worden opgeslagen. Hierdoor hoeven gegevens van verschillende bedrijfsprocessen maar één keer te worden ingevoerd. Ook kunnen eenvoudig allerlei analyses gedaan worden, waardoor er een veel beter inzicht ontstaat in kwaliteit en efficiëntie van processen. Hierdoor kan de leiding van een bedrijf veel beter grip krijgen op de organisatie en sturen op betere kwaliteit en efficiency. Met ERP software worden ondernemingen efficiënter en daardoor winstgevender. Er wordt minder verspild en de productiviteit en kwaliteit gaan omhoog terwijl de kosten naar beneden gaan. Dit zorgt voor een hogere klanttevredenheid en daarmee een betere concurrentiepositie.
 

Procesverbetering

Bij de implementatie van een ERP systeem, wordt samen met zeer ervaren bedrijfsconsultants, nauwkeurig gekeken naar de bedrijfsprocessen en hoe deze kunnen worden verbeterd. Een professioneel ERP pakket bevat duizenden “best practices” voor veel verschillende branches. Een goede consultant kan het management daarom inzicht geven in hoe andere bedrijven in de branche bepaalde processen uitvoeren en uitleg geven wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Dit helpt het management om goed na te denken over de bedrijfsprocessen en hoe deze, binnen de eigen organisatie, het beste kunnen worden ingericht. Een succesvolle ERP implementatie heeft daarom vrijwel altijd ook een betere organisatiestructuur tot gevolg. Goede ERP software kan zich aan een bestaand bedrijfsproces aanpassen, maar kan een organisatie ook structuur bieden om processen te optimaliseren.
 

Waarom heeft niet iedereen ERP software?

Het is waar dat ERP software organisaties efficiënter en winstgevender maakt en het geeft het management optimale middelen om het bedrijf goed te sturen. Maar wanneer begin je met ERP Software? Ieder bedrijf klein begonnen en schaf je alleen aan wat je op dat moment nodig hebt. Veelal begint dat bij de boekhouding. Naarmate het bedrijf groeit worden vaak veel processen beheerst en gecontroleerd in Excel of andere programma programma's voor specifieke processen , zoals projectmanagement. Op dat moment begint de inefficiëntie in een bedrijf zich te manifesteren.
 

Natuurlijk is het ook zou dat ERP Software bekend staat als duur en complex. Dit weerhoudt mensen van het maken van de keuze voor ERP software. Niet zichtbare kosten krijgen helaas vaak de voorkeur, boven de zichtbare kosten voor een ERP implementatie. Het is een verkeerde keuze en uitstel leidt vaak tot steeds meer weerstand. Inefficiënte manieren van werken worden beschouwd als de enige juiste. Het dubbel bijhouden van gegevens leidt uiteindelijk altijd tot meer fouten.
Verandering is moeilijk en kost veel energie. De kosten voor ERP software kan niet meer het probleem zijn. 

BAS-ERP maakt ERP Software voor iedere onderneming bereikbaar. Wij willen jou helpen om efficiënter te werken! Inzicht te krijgen in de processen binnen je bedrijf en deze verder optimaliseren. Wij gaan, samen met jou, ervoor zorgen dat je bedrijf klaar is voor de volgende stap.

Delen

WIL JE WETEN OF ERP SOFTWARE OOK VOOR JOUW BEDRIJF GESCHIKT IS?