De kracht van ERP Software!

BAS Solutions, Erwin van der Ploeg

Delen

Waarvoor zou ik ERP Software gebruiken? Het gaat toch goed?

Ik zie geen reden om ERP software te gebruiken. Nou ik wel!

De laatste jaren bezoek ik veel netwerkborrels en andere netwerk evenementen. Het is voor mij een ideale mogelijkheid om veel ondernemers te spreken en te kunnen vertellen over “de kracht van ERP software”. In enkele gevallen moet ik eerst uitleggen wat ERP software is. Indien jij hier ook toe behoort, lees dan eerst mijn eerdere blog Wat is ERP Software? Maar de meeste ondernemers weten globaal wat een ERP systeem is en wat het kan en zien veel ondernemers ook de kracht van goede bedrijfssoftware, maar helaas hoor ik ook vaak dat men nog niet toe is aan een ERP pakket. In mijn ogen vaak niet terecht.

Maar wat is dan de kracht van ERP software en wanneer ben je hier aan toe?

Ik ben van mening dat je moet kiezen voor automatisering/software die geheel aansluit op je visie. Bent je een eenmanszaak, of werkt je met een beperkt aantal medewerkers, dan is wellicht ERP systeem (nog) niet nodig. Maar waar ga je naartoe met je bedrijf? Waar wilt je over 3 of 5 jaar staan? Wat is je visie? Indien je bedrijf gaat groeien, kies dan gelijk voor software, dat kan meegroeien en bespaar je een moeilijke overgang naar een ander software pakket als je bedrijf is gegroeid. Begin met ERP software, op het moment dat je nog overzicht hebt. En vraag jezelf altijd af of anderen ook eenvoudig dezelfde informatie kunnen raadplegen, als je er niet bent. Indien alle informatie alleen voor jou beschikbaar is, dan is je werk niet overdraagbaar en zullen problemen eenvoudig ontstaan. Begin tijdig met het structureren van je bedrijfsprocessen. Het overstappen naar ERP software, omdat het moet, omdat je het inzicht, overzicht en de grip bent verloren is vaak een stuk lastiger en kostbaarder.

ERP pakketten zijn bij uitstek geschikt om veel verborgen kosten te elimineren. Verborgen kosten die zijn ontstaan door het vormen van eilandjes in een onderneming. Ieder eiland hanteert zijn eigen “automatisering en eigen software”.  Met de moderne versie van flessenpost (ik ken bedrijven die letterlijk nog buizenpost hebben voor het versturen van papier), de e-mail worden gegevens over gedragen van eiland naar eiland. Beide eilanden weten vaak niet wat er gebeurt met de gegevens. Ik vroeg eens aan een werknemers; “waarvoor vul jij wekelijks een urenregistratie in?”. Zijn antwoord was, “geen idee, dat moet, maar ze doen hier echt wat mee!”. Uit navraag bleek dat “het andere eiland” de uren in Excel keurig opsloeg in een apart mapje op in haar e-mail programma, maar verder er niets mee deed.

Komt dit bekend voor? De projectafdeling schrijft uren en verstuurt. De administratie ontvangt en typt over. De inkoper besteld per telefoon. De magazijn medewerker ontvangt, maar heeft geen idee of het wel is besteld. De inkoopfactuur van de leverancier maakt een zwerftocht door het bedrijf om de prijs te controleren en vervolgens typt de administratie de factuur van de leverancier over. Om maar niet te spreken van verborgen kosten, doordat er geen goed inzicht is in voorraden, er niet tijdig besteld wordt (het kan automatisch, lees het blog "Hoe automatiseer ik mijn inkopen") of de minimale voorraad te laag wordt gehouden. Ook discussies over het wel of niet aanvragen van verloven en het verwerken hiervan, lopen in een bedrijf vaak hoog op. Dit zijn helaas enkele voorbeelden die ik geregeld tegenkom. Op de vraag waarom men zo werkt, krijg ik steevast het antwoord “Zo doen we dit al jaren”. Het zijn verborgen kosten, omdat het altijd zo gaat en niemand het eigenlijk opvalt dat het niet erg efficiënt is en beter kan of eerlijk gezegd, beter moet!

Maak gebruik van de kracht van ERP software en zorg ervoor dat al de informatie beschikbaar is in 1 softwarepakket. Je voorkomt dubbele gegevens en je voorkomt fouten en je zorgt ervoor dat processen helder en efficiënt zijn. Iedere keer als je gegevens aan het invoeren bent, vraag uzelf af of dit beter kan en of dit is onder te brengen in je ERP systeem. Zelfs al is er geen standaard module voorhanden, dan nog kun je je afvragen of integratie als maatwerk, niet efficiënter en voordeliger is, dan het blijven hanteren van een losstaande gegevensbron. Stel je voor, dat je alle communicatie tussen klanten en collega’s kan vastleggen en dat je meldingen krijgt van de software wat te doen. Alle informatie is uniform beschikbaar voor iedereen met de juiste toegangsrechten. Nooit meer gegevens overtypen! Dat kan met de juiste ERP Software.

Zie jij ook de kracht van ERP Software? Hij is eigenlijk erg gemakkelijk samen te vatten. ERP Software verhoogt de  efficiency en zodoende de winstgevendheid!

Delen

WIL JE WETEN OF ERP SOFTWARE OOK VOOR JOUW BEDRIJF GESCHIKT IS?